Americký baseball

photo-1571358607210-1691cb0ea07c

Americká MLB, hlavní baseballová liga, nemá z pohledu kontroly dopingu nejlepší pověst. Ačkoli se zde nevyskytují vysloveně profláknuté případy, stín podezření padá na hlavní hvězdy.

 

Hvězdou nejzářivější je pak slavný Barry Bonds, svého časuhráč San Francisco Giants. Historicky jeden z nejlepších baseballistů světa, držitel nejvyššího počtu homerunů v MLB (762!!!). Nicméně i americká média s nelibostí nesou pravděpodobné dopingové pozadí Barryho výkonů.

Barry Bonds byl ve spojení s nechvalně známou kalifornskou firmou BALCO a jejím šéfem Victorem Contem, a je podezřelý z užívání steroidu THG, po jehož odhalení přišlo několik slavných atletů (včetně atletů Tima Montgomeryho a Marion Jonesové) o své úspěchy. Bondsův osobní trenér Greg Anderson byl spolu s šéfem firmy BALCO odsouzen k vězení za distribuci steroidních hormonů, údajně kvůli spolupráci s vyšetřujícími orgány nemusel uvést jména sportovců, kteří THG prokazatelně užívali.

Barry Bonds byl navíc v roce 2007 pozitivně testován na amfetamin, a velmi pravděpodobně užíval i další steroidní anabolika (jak se alespoň píše v knize Game of Shadows z roku 2006). Bonds není samozřejmě jediný hříšník, a problém dopingu v americkém baseballu vnímá i Mezinárodní olympijský výbor: Baseball byl vyřazen z programu Olympijských her v Londýně v roce 2012 i v Riu 2016.

Jak prohlásil šéf Mezinárodního výboru Jacques Rogge v roce 2008, baseball se může vrátit do programu Olympijských her, pokud mimo jiné, ¨bude striktně dodržovat pravidla Světové antidpoingové agentury¨.

Je jistě dobré v této souvislosti připomenout, že baseball se znovu představí na Olympijských hrách v Tokiu v roce 2020, obavy z nedodržování antidopingových pravidel v americkém baseballu tedy již zřejmě pominuly.

Navazující článek: Plavecké dopingové skandály