Doplnění ztrát tekutin po zátěži

photo-1572771006277-8a0741007a40

Doplnění tekutin po sportovním výkonu je stejně důležité jako před a během sportovního výkonu. Uvádí se, že při závažnější dehydrataci vzniklé během fyzické zátěže dochází i při správném doplnění tekutin k rovnováze tekutin ve vnitřním prostředí až za 4-24 hodin.

 

 

Z důvodů uvedených v předchozím článku (Proč dochází ke ztrátám tekutin při sportu?) se i pro rehydrataci hodí mnohem lépe speciální sportovní nápoje s nižším obsahem sodíku (hypotonické nápoje). Ty je vhodné doplnit do hodiny, nejlépe však 30 minut po zátěži, přibližně 350 ml. Pak v závislosti na ztrátách pocením (voda, ředěný džus, čaj) 480 – 720 ml na 0,5 kg ztracené váhy. Opět není účelné konzumovat nápoje obsahující kofein, který působí diureticky (močopudně) a dehydrataci nezlepšují tyto nápoje zdaleka tak účinně.

Podobně působí i alkoholické nápoje (samozřejmě včetně piva, které není v našich zemích často považováno za alkoholický nápoj, také viz článek Alkohol – účinky ve sportu), proto by ani po zátěži neměly být tyto nápoje konzumovány.

  • Závěrem je možné říci, že každý sportovec, ať vrcholový nebo výkonnostní, se musí detailně starat o příjem tekutin během sportovního výkonu. Musí znát základní souvislosti a zákonitosti, aby dokázal předcházet problémům spojeným s dehydratací nebo chybným podáváním tekutin během výkonu.

Každý by si navíc měl vlastní pitný režim upravit pro sebe tak, aby co nejlépe odrážel jeho individuální potřeby.

Navazující článek: Alkohol – účinky ve sportu