Funkce karnitinu v organismu

pexels-photo-3253501

Karnitin slouží jako nosič pro mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, transportuje je do mitochondrií, kde jsou využívány jako zdroj energie. To je také důvodem pro jeho ¨masové¨ používání při vytrvalostních trénincích a závodech.

Navíc se tvrdí, že karnitin dokáže selektivně spalovat tuky (v angličtině se běžně pro karnitin používá termín ¨fat burner¨, tedy spalovač tuků), a tedy vést ke snižování neefektivní váhy sportovců a také šetřit svalový glykogen, který pak může být déle využíván během svalové námahy.

 

Karnitin jako dietní doplněk

Karnitin je dietní doplněk, který je velmi oblíbený mezi atlety a vytrvalostními sportovci pro jeho údajné účinky na spalování tuků během fyzického výkonu. Starší ročníky si možná pamatují na světový šampionát ve fotbale v roce 1982 ve Španělsku, který vyhrála Itálie v čele s kanonýrem Paolo Rossim. Tvrdí se, že za úspěchem Italů byl také karnitin (i když to je jistě hodně přehnané tvrzení), který právě po tomto roce se stal velmi populárním.

Co to vlastně je karnitin?

Karnitin je látka objevená dvěmi ruskými vědci v extraktu ze svalu již v roce 1905 [Gulewitsch WKR. Hoppe-Seyler Z Physiol Med 1905]. Jeho název vychází z latinského jména carnis, což znamená maso. V roce 1927 byla objevena jeho struktura, v roce 1935 pak bylo zjištěno, že se jedná o látku s významnými fyziologickými účinky. Někdy je karnitin také nazýván vitamin B T (T jako Tenebrio), a to proto, že karnitin je nezbytná látka pro růst brouka Tenebrio molitor, českého Potemníka moučného [1].

Chemicky se jedná o metabolit aminokyselin lysinu a methioninu a člověk si ho dokáže za normálních okolností bez problémů sám vyrábět.

Nicméně je pravdou, že za extrémních podmínek s vysokými energetickými nároky může být jeho syntéza snížena. Týká se to jak patologických stavů (tedy nemocí), tak také extrémních vytrvalostních výkonů. Karnitin se vyskytuje ve dvou formách, jako tzv. L-karnitin a D-karnitin. Jedná se o tzv. optické izomery, obě látky jsou prakticky totožné, liší se pouze svou strukturou v prostoru. Co je však důležité, pouze L-karnitin má fyziologické účinky, zatímco D-karnitin nebo směs D,L-karnitinu jsou považovány za zdraví škodlivé a například v USA za zakázané.

Účinky karnitinu ve sportu – důkazy proti

  • Většina autorů publikujících nutriční doporučení pro sportovní medicínu nepovažuje karnitin za látku, která by měla výše uvedené účinky.
  • Autoři většinou vycházejí ze studií, které neprokázaly, že by dietně přijímaný karnitin zvyšoval koncentraci karnitinu ve svalu, tedy v místě svého působení. Jako důkaz, že karnitin nefunguje jsou také citována následující fakta:
  • Po perorálním podání (tedy tak, jak ho drtivá většina sportovců užívá) se do krevního oběhu dostane pouze 5-15% karnitinu, velká část se ze zažívacího traktu prostě nevstřebá [2].
  • Hladiny karnitinu v krvi jsou velmi přísně regulovány, při jejich zvýšení se okamžitě zvyšuje vylučování karnitinu močí [3]. Proto se tvrdí, že nemá smysl užívat velké dávky karnitinu, protože ho člověk prostě vyloučí močí.
  • Z krevního oběhu do tkání se karnitin dostává relativně obtížně, přitom do svalu, kde je jeho funkce pro sportovní výkon nejvýznamnější, se dostává ve srovnání s jinými tkáněmi a orgány jen velmi málo [4].
  • Celkové množství karnitinu u průměrného člověka je asi 20 g. Z výše uvedených faktů je zřejmé, že k tomu, aby došlo k významnějšímu zvýšení obsahu karnitinu v těle by musel užívat velmi velké dávky karnitinu po velmi dlouhou dobu.
  • Za velmi závažné je nutné brát výsledky studie upozorňující na fakt, že komerčně dostupné preparáty s karnitinem neobsahují deklarované množství karnitinu. V jedné studii bylo zkoumáno 12 takových preparátů a obsah karnitinu v nich byl pouze 52% (!!!) z hodnot deklarovaných. U 5 z 12 preparátů byl L-karnitin navíc v chemicky nevhodné formě, ještě dále zhoršující vstřebávání karnitinu ze zažívacího traktu.V neposlední řadě jsou tu pak studie provedené na sportovcích, které neprokázaly, že by dietní příjem karnitinu zvyšoval výkonnost sportovců. Takových studií bylo publikováno opravdu několik [souhrn lze najít v 1].

Účinky karnitinu ve sportu – důkazy pro

Existují důkazy shrnuté rakouskými autory v přehledovém článku publikovaném v respektovaném odborném časopise Nutrition, které poukazují, že suplementace karnitinem sportovců před vrcholovými závody i během tréninku vede většinou k:

      • snížení koncentrací kyseliny mléčné v krvi po anaerobním výkonu [5]

        • vyšší vytrvalostní výkonnosti [5]
      • vyšší maximální aerobní kapacitě (VO2 max) [6]
    • zvýšenému využití tuků ve svalové tkáni [7]
  • zlepšené regeneraci organismu [8]
  • k menšímu riziku svalových zranění [9]
  • Karnitin navíc pomáhá snižovat tělesnou hmotnost u obézních nemocných, působí proti oxidačnímu stresu, bolestivosti svalů, působí pozitivně na imunitní systém, používá se s úspěchem u některých forem chronického únavového syndromu [10].

Rakouští autoři porovnali citované údaje i s výsledky studií, které účinnost karnitinu neprokázaly. S negativním výsledkem dopadlo 8 studií, naopak karnitin byl účinný v 15 studiích [1].


Co říci závěrem?

Používání karnitinu ve sportu je kontroverzní. I přes některá publikovaná data většina odborníků nepovažuje karnitin za látku zvyšující  sportovní výkonnost.