Plavecké dopingové skandály

photo-1487491506942-373c8f7a7ad5

Irský plavecký zázrak

Řeč je o ¨fenomenální¨ irské plavkyni Michelle Smith/de Bruin.

Na Olympijských hrách v Atlantě v roce 1996 vybojovala 3 zlaté a 1 bronzovou medaili a celé Irsko jí leželo u nohou. V roce 1993 byla ve světových tabulkách na 400 m polohový závod na 90. místě. Poté zahájila trénink se svým manželem, nizozemským diskařem od Erikem de Bruin, odpykávajícím si 4-letý trest za doping. O rok později již figurovala na místě 17. Za další dva roky do olympiády v Atlantě se zlepšila o neuvěřitelných 17 sekund. Po Olympijských hrách však vyšlo najevo, že irská plavkyně se soustavně vyhýbá mimosoutěžním antidopingovým kontrolám.

Teprve po 3 letech se podařilo antidopingovým komisařům Michelle zastihnout a ta jim za značně podivných okolností odevzdala vzorek moči. Jaké bylo překvapení, když se zjistilo, že moč obsahovala alkohol v množství, které by odpovídalo smrtelné otravě alkoholem. Mezinárodní plavecká federace následně uložila irské plavkyni 4-letý distanc za nepovolenou manipulaci se vzorkem moči…

 

Čínské plavání

Až do 90. let minulého století neznamenala Čína ve světovém plavání žádnou velmoc.

Ovšem na Olympijských hrách v Barceloně v roce 1992 získala Čína zčistajasna 4 zlaté medaile o dva roky později na světovém šampionátu dokonce 12 z celkového počtu 16 zlatých medailí v ženských disciplínách. Ještě v tomto roce bylo na Asijských hrách pozitivně testováno na anabolikum dihydrotestosteron 11 čínských plavců. A ejhle, na olympiádě v Atlantě v roce 1996 získala Čína již jen jednu zlatou medaili.

Nicméně již v roce 1998 byly pozitivně testováni další 4 plavci. Od roku 1990 bylo v Číně pozitivně testováno na anabolika, růstový hormon nebo erytropoetin celkem 40 plavců, což je 3x více než v kterékoli jiné zemi. Před Olympijskými hrami v Sydney v roce 2000 Čína sama stáhla 4 plavce ze soutěží pro ¨podezřelé¨ výsledky antidopingových testů. A v roce 2003 už měla zase 4 mistry světa, nikdo bohužel neví, jak moc ¨čisté¨ jsou tyto medaile.

Za zmínku jistě stojí i výjimečný světový rekord šestnáctileté čínské plavkyně Jie Š‘-wen, který zaplavala v polohovém závodě na  400 m na olympijských hrách 2008 v Pekingu. Je téměř neuvěřitelné, že v předposledním úseku plavala rychleji o 13 setin než Michael Phelps a v závěru o 17 setin rychleji než olympijský vítěz Ryan Lochte. A když se jí na to ptali na tiskovce, tak odpověděla, že jenom pořádně trénuje. Je třeba nicméně zdůraznit, že prošla všemi dopingovými testy…

Navazující článek: Běžecké lyžování