Olympijský zázrak z NDR

doping_ve_sportu_gymnastika

V 70. a 80. letech si každý kladl otázku, jak je možné že sportovci z bývalého východního Německa majícího pouhých 17 milionů obyvatel jsou schopni z jedné olympiády přivézt 40 zlatých medailí, více než například USA.

Ačkoli mnozí tušili, co se skývá za úspěchy německých sportovců, teprve po pádu Berlínské zdi došlo k celému odhalení. Němečtí sportovci ¨ve státním zájmu¨ systematicky dopovali již od mládežnických kategorií.

Jednou z obětí německé dopingové mašinérie byla i Kornélie Enderová, která získala na Olympijských hrách v roce 1972 a 1976 4 zlaté a 4 stříbrné olympijské medaile v plavání. Sama uvedla, že anabolika dostávala již od svých 13 let. Její kolegyní byla Barbara Krauseová, trojnásobná olympijská vítězka a osminásobná světová rekordmanka v plavání. Nebylo jí umožněno německými lékaři odjet na olympiádu do Montrealu, neboť hrozilo odhalení dopingových látek. Třetí plavkyní, kterou je možné uvést jako další příklad, je Carola Nitschkeová, která také uvedla, že již od 13 let jí lékaři píchali mužský pohlavní hormon testosteron. V roce 1998 oficiálně vrátila své medaile a požádala o vymazání svých rekordních zápisů ze sportovních análů.

Německá vláda založila speciální fond pro odškodnění německých sportovců, nicméně do konce roku 2003 se překvapivě přihlásilo jen 197 sportovců. Inu, ne každý je schopen si přiznat, že celý sportovní život žil v klamu.

Zneužívání steroidních anabolik nebyl samozřejmě problém jen NDR, či zemí východního bloku, ale v podstatě celého světa, jak lze dokumentovat na příkladu Panamerických her ve venezuelském Caracasu v roce 1983. V témže roce zavedl slavný německý biochemik Manfred Donike rutinní metodu stanovení steroidních hormonů v moči. A první úlovek na sebe nenechal dlouho čekat. Byli jím kanadští vzpěrači Guy Creavette a Michel Viau a vzápětí následovalo dalších 17 pozitivních případů. V reakci na tyto pozitivní dopingové případy došlo k masovému odhlašování sportovců z jednotlivých soutěží a k jejich urychlenému návratu do svých zemí …

Navazující článek: Americká atletika