Náhlá úmrtí ve sportu: Příběh basketbalisty Hanka Gatherse

photo-1550171362-62bca9e5ad4e

Hank Gathers byl špičkovým univerzitním basketbalovým útočníkem hrajícím za Loyola Marymount University. Předpokládalo se, že v roce 1990 bude draftován do NBA na některém z čelních míst.


V roce 1989 při soutěžním zápase omdlel po sprintu přes celé hřiště
. Gathers byl opět velmi důkladně vyšetřen a lékaři zjistili, že se u něj s námahou objevují poměrně závažné komorové arytmie.

Dostal účinné léky a lékaři jeho případ uzavřeli, že pokud bude užívat léky a chodit na pravidelné kontroly, může hrát dál basketbal (tlak na to, aby hrál vzhledem k blížícímu se draftu, byl enormní). V téže době vešlo v platnost nařízení, že všechny profesionální basketbalové kluby musí mít na svých palubovkách k dispozici externí defibrilátory, takže se zdálo, že nebezpečí pro tohoto hráče nejsou příliš velká.

O tři měsíce později při mistrovském zápase Gathers zemřel na palubovce na komorovou fibrilaci, všechny pokusy o resuscitaci byly neúspěšné. Konečná diagnóza lékařů v jeho případě byla myokarditida, tedy zánět srdečního svalu.
Je přitom velmi pravděpodobné, že kdyby přestal na půl roku trénovat a hrát, jeho srdeční onemocnění by se vyléčilo a on mohl v klidu pokračovat ve své profesionální kariéře.