Příčiny náhlého úmrtí ve sportu: Prolaps mitrální chlopně

photo-1434494878577-86c23bcb06b9

Mitrální chlopeň je blanitá struktura uzavírající prostor mezi levou srdeční síní a komorou. Pokud je poškozena a nedomyká, vrací se krev při srdečním stahu zpět do levé síně.

 

Dvojnásobné riziko úmrtí

O prolapsu hovoříme, je-li část mitrální chlopně vyhřeznuta do prostoru levé síně. Tato chlopenní vada patří mezi nejčastější nemoci srdečních chlopní, má většinou velmi dobrou prognózu. Ovšem u malého procenta jedinců může být příčinou vzniku infekční endokarditidy (zánětu srdeční nitroblány), embolie mozkových tepen, eventuálně i náhlého srdečního úmrtí. Riziko náhlého srdečního úmrtí je zhruba dvojnásobné v porovnání s běžnou populací a jsou za něj zodpovědné srdeční arytmie. Tato fakta nabývají na významu zejména ve vrcholovém sportu, protože při námaze se tato rizika zvyšují.

Zodpovědnost lékařů

Velkým problémem je posudková činnost lékařů u těchto nemocných. Vzpomínám si na vrcholového triatlonistu, kterého jsem poslal na specializované kardiologické vyšetření, protože na běžném EKG měl známky atletického srdce. Při echokardiografii mu byl zjištěn právě prolaps mitrální chlopně a po dlouhém váhání mu bylo nakonec povoleno dále sportovat, nicméně chodí každý půl rok na podrobné kardiologické vyšetření...

Navazující článek: Příčiny náhlého úmrtí ve sportu: Srdeční komoce