Výživové doplňky, jaké a kolik? Rozhovor v časopise Téma (11/2025)

Rozhovor o moderních trendech v oblasti výživových doplňků, o těch, bez kterých se obvykle neobejdeme: vitamin D, omega-3 tuky či probiotika, o polyfenolických látkách ve vrcholovém sportu, jako jsou výtažky z černého rybízu (CurraNZ) a o dalších informacích z této oblasti.

Lidské tělo je geniálně samostatné, většinu živin si dokáže vzít či vyrobit z pestré stravy. Jen dvě látky mu zpravidla scházejí: vitamin D a omega-3 mastné kyseliny. „Většina lidí má kvůli nedostatečnému pobytu na slunci nízkou koncentraci vitaminu D v krvi a nízké hodnoty omega-3 mastných kyselin zase souvisejí s malou konzumací rybího tuku. V obou případech je dobré je tělu nějakým způsobem dodávat,“ říká prof. MUDr. LIBOR VÍTEK (56), Ph.D., MBA. Ten se zároveň jako bývalý vrcholový kanoista věnuje i problematice výživy sportovců. Je také lékařem
reprezentace biatlonistů a rychlostních kanoistů a jako odborný konzultant v oblasti sportovní výživy spolupracuje s Českým olympijským výborem.