Tuky
11.04. 2016 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Palmový olej patří celosvětově mezi nejpoužívanější rostlinné oleje. V roce 2012 představoval palmový olej téměř třetinu veškeré celosvětové produkce olejů a tuků a překonal na prvním místě do té...
10.06. 2015 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Cholesterol, v posledních 50 letech látka doslova démonizovaná, má řadu pro lidské tělo prospěšných funkcí. O tomto faktu nepochybují ani nejzarytější odpůrci cholesterolu a zastánci co největšího...
20.11. 2014 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
O tělesném tuku panuje plno mýtů, je považován téměř za nepřítele a stále se proti němu vede válka na všech frontách. Jak jej co nejlépe odbourat a zničit je předmětem mnoha článků a doporučení. I...
01.03. 2014 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Tyto tuky jsou kompletně saturovány vodíkovými atomy.
V jakých potravinách jsou nasycené tuky?
Kromě vysoké kalorické hodnoty, kterou přispívají k rozvoji nadváhy a obezity mají vysloveně...
05.09. 2013 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Nutno především říci, že všechny typy tuků jsou energeticky bohaté a obsahují v průměru 38 kJ energie na gram tuku, což je více než jakákoli jiná složka naší stravy. Proto také konzumace nadměrného...
01.06. 2013 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Snaha eliminovat z diety nezdravý cholesterol a nasycené tuky vedla k doporučením nahradit živočišné tuky rostlinnými oleji a margaríny.
V jakých potravinách jsou trans nenasycené tuky?
Margaríny...
04.02. 2013 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Dnes již není pochyb, že vysoké hladiny cholesterolu jsou závažným rizikovým faktorem pro rozvoj nemocí srdce a cév.
Také je dobře známo, že značná část české populace nesplňuje přísné limity pro...
30.05. 2012 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Nemoci kloubů a pohybové soustavy vůbec patří mezi nejčastější onemocnění. Tvrdí se, že postihují až 20% dospělé populace. Přitom dostupná léčba většinou není namířena na vyvolávající příčinu obtíží...
15.05. 2012 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Je obecně známo, že cholesterol je závažným rizikovým faktorem pro aterosklerózu a obecně pro nemoci srdce a cév. Hladiny cholesterolu, ale také druhé skupiny důležitých krevních tuků, tzv....
01.10. 2010 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Tuky představují druhou významnou složku naší stravy. Jedná se o složku velmi rizikovou, zejména pokud se konzumují v nadbytku nebo pokud se konzumují tuky nezdravé.
Tuky dělíme na nasycené,...