Výživa a nádorová onemocnění

Asi to nebude pro většinu čtenářů překvapení, ale dietní příjem červeného masa (tedy v našich zemích hovězího a vepřového masa) je opravdu spojen s podstatně vyšším rizikem rakoviny tlustého střeva....
V sérii článků, které jsem pro nejbližší dobu připravil, bych se chtěl věnovat vztahu mezi našimi stravovacími a dietními návyky a možným rizikem či naopak prevencí nádorových onemocnění. Všechny...
Kupodivu ano, opravdu souvisí. Podotýkám, že se hovoří o mléku kravském, nikoli o mléku mateřském, sójovém, či o jiných druzích mléka. Dostupné studie celkem jednoznačně prokazují ochranný vliv pití...
Jednoduché (rafinované) cukry jsou opravdu obviňovány z vlivu na rozvoj nádorových onemocnění. Potraviny obsahující velká množství jednoduchých cukrů (zejména sladkosti), ale i potraviny s vysokým...
Ano, opravdu souvisí. Důsledkem přejídání je nadváha a obezita, které jsou přímo zodpovědné za 14% všech nádorů u mužů a až 20% všech nádorových onemocnění u žen (1). Je také odhadováno, že jen v USA...
C-reaktivní protein, známý pod zkratkou CRP, je dnes rutinně využíván pro diagnostiku zánětlivých onemocnění, zejména bakteriálního původu. Dnes již většina dětských ordinací je vybavena přenosnými...
K těmto závěrům dospěli američtí vědci, kteří na experimentálním modelů potkanů vystaveným látkám způsobujícím rakovinu močového měchýře prokázali, že podávání extraktů z brokolice zabraňuje rozvoji...
Rakovina prostaty patří mezi poměrně častá nádorová onemocnění mužů, obzvláště staršího věku. Na jejím vzniku a rozvoji se samozřejmě podílí celá řada faktorů, nicméně podle posledních studií je...
Nikdo asi nepochybuje, že ovoce a zelenina je zdravá, neboť obsahuje spousty zdraví prospěšných látek. Zlepšuje například imunitní odpověď organismu, snižuje krevní cholesterol a hladiny cukru. Málo...
Tuky, které přijímáme v potravě dělíme na nasycené (všechny vazby v molekule tuku jsou nasyceny vodíkovými atomy), mononenasycené (v molekule tuku existuje jedna dvojná vazba) a polynenasycené (v...

Stránky