Výživa a zdraví

Každému je jasné, že některé potraviny mohou být kontaminované baktériemi a pravděpodobně většina z nás se již setkala s nějakou zkaženou potravinou, po které nám nebylo zrovna nejlépe. Podívejme se...
Slovo dieta vyvolává u nás většinou dojem, že se máme nějak výrazně omezovat ve svých stravovacích návycích, a toto slovo je obecně vnímáno spíše negativně, či jen jako nutné zlo, pokud chceme...
Žlučové kyseliny byly a stále ještě jsou vnímány pouze jako látky užitečné pro trávení tuků v zažívacím traktu, někteří pak znají i jejich vlastnosti solubilizovat cholesterol ve žluči a bránit tak...
Kalorická restrikce jako nástroj k dlouhověkosti? Otázkou dlouhověkosti a jak jí dosáhnout se zabývají lidé od nepaměti. Od alchymistů působících na dvorech panovníků lidstvo pokročilo s rozvojem...
Laktózová intolerance, tedy neschopnost štěpit mléčný cukru laktózu v zažívacím traktu, je velmi častým problémem v běžné populaci, způsobující řadu zejména gastrointestinálních obtíží.   Často se...
Není sporu o tom, že bezlepková dieta je fenomén dnešní doby. Ačkoli se uvádí, že alergií na gliadin, eventuálně glutenovou hypersenzitivitou trpí méně než 1 % populace, bezlepkovou dietu drží ve...
Kofein patří mezi nejrozšířenější stimulanty na světě a může zdraví i prospívat. Pro dospělého je bezpečná dávka až 400 miligramů denně, což odpovídá asi čtyřem šálkům kávy. Jak na něj naše tělo...
V Japonsku se používají dva druhy fermentovaného rýžového octa, které se nazývají komesu a kurosu.   Fermentace probíhá v několika stupních, škrob je fermentován plísní nazývanou koji (Aspergillus...
Japonská sójová omáčka shoyu se nepoužívá pouze v Japonsku, ale oblíbenost získala po celém světě. Je třeba dodat, že ne všechny sójové omáčky, co se ¨tváří¨ jako shoyu, jsou opravdu shoyu.   Zejména...
V průmyslových zemích včetně České republiky je spotřeba vlákniny podstatně nižší, než kolik doporučují odborníci.   Nízký příjem vlákniny Data z Velké Británie ukazují, že Britové jí zhruba 12 g...

Stránky