Dočkáme se zdravých hamburgerů?

Žijeme v době pandemie obezity, která není problémem pouze Spojených států, jak se mnozí mylně domnívají, ale je to problém celosvětový zahrnující i rozvojové země (snad jen s výjimkou zemí subsaharské Afriky a venkovských oblastí Indie). Podle posledních odhadů Světové zdravotnické organizace trpí na celém světě nadváhou 1,7 miliardy lidí (neuvěřitelné číslo, nemyslíte?) Odborníci bijí na poplach a všemožně se snaží omezit zdravotní důsledky nezdravé stravy. Snaha eliminovat z diety nezdravý cholesterol vedla k doporučením nahradit živočišné tuky rostlinnými oleji a margaríny. Margaríny vznikají procesem ztužování tuků, v kterém však dochází ke vzniku strukturálních změn, k tvorbě tzv. trans nasycených mastných kyselin (také nazývaných trans kyseliny). Jak se později ukázalo, tyto trans kyseliny mají vysloveně škodlivý účinek na srdce a cévy. A odborníci se znovu zděsili. Důsledkem jejich zděšení ve Spojených státech bylo uzákonění povinnosti uvádět na potravinách obsah trans kyselin (všimněte si, že i na obalech některých českých margarínů – bohužel zatím jen margarínů - tuto informaci najdete, ale samozřejmě jen na těch, které je neobsahují. I tak je to docela poučná informace). Dalším krokem byl zákaz prodeje potravin obsahujících trans kyseliny ve městě New York, který začíná platit 1. července tohoto roku. V praxi to znamená, že 20 000 restaurací (samozřejmě včetně oblíbených fast-food občerstvení) a 14 000 dodavatelů potravin musí odstranit ze svých produktů tuky obsahující industriálně vyrobené trans kyseliny. Je odhadováno, že toto omezení povede ročně k záchraně až 1400 životů v tomto městě. V této souvislosti lze jen podotknout, že i u nás bychom mohli začít kopírovat kromě nezdravých amerických stravovacích návyků i tyto nesmírně užitečná opatření ke zlepšení zdravotního stavu populace. Článek i s komentáři najdete na adrese: Dočkáme se zdravých hamburgerů?

publikováno: 03.06.2007   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD