sportovní výživa
28.06. 2019 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Zatímco vegetariánství, pokud je založené na pestrém jídelníčku, je považováno pro běžnou populaci za zdravý výživový směr s nepochybnými zdravotními benefity, toto nemusí vždy platit ve vrcholovém...
20.04. 2019 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Vegetariánství, veganství.
Výživové směry, které vylučují příjem masa – a vzbuzují mnoho otázek... Většina lidí míní, že jsou zdravé, někteří je považují za potenciálně pro zdraví nebezpečné,...
26.12. 2018 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Poranění pohybového ústrojí, tedy svalů, šlach, úponů, i kostní tkáně jsou ve vrcholovém i výkonnostním sportu velice častá. Bývají častější u určitých sportů, u určitých sportovců (s genetickými...
07.07. 2018 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Bílkoviny patří mezi tři základní stavební kameny našeho jídelníčku, kterými jsou kromě bílkovin ještě sacharidy a tuky. Zatímco odborná data prakticky jednoznačně ukazují na nepostradatelnost...
12.05. 2018 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Další z přednášek o sportovní výživě, zaměřená zejména na týmové sporty, tentokrát v rámci Mezinárodní konference pro trenéry ¨Mosty 2018¨ v pondělí 14. května v Centru pohybové medicíny na Chodově.
08.04. 2018 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Jednou z velkých komplikací sportujících diabetiků jsou zátěžové hypoglykémie, které přirozeně velice limitují fyzickou výkonnost a mohou mít i neblahé zdravotní dopady. Existuje několik základních...
18.03. 2018 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Diabetes mellitus
je velmi rozšířené onemocnění, a ačkoli většina nemocných má diabetes 2. typu, nezanedbatelná část zejména mladých nemocných trpí diabetem 1. typu (při kterém se se v beta buňkách...
10.11. 2017 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Výživa má pro sportovní výkon zcela zásadní význam, může ho ovlivňovat až o mnoho desítek procent. Není to jen otázka krytí energetických nároků vlastního sportovního výkonu, je to i...
22.08. 2017 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
O významu vitaminu D pro lidské zdraví není pochyb, jeho nově objevené vlastnosti a jeho vliv na rozvoj některých civilizačních nemocí byly diskutovány v jednom z našich nedávných článků.
Nicméně...
22.03. 2017 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Není sporu o tom, že bezlepková dieta je fenomén dnešní doby. Ačkoli se uvádí, že alergií na gliadin, eventuálně glutenovou hypersenzitivitou trpí méně než 1 % populace, bezlepkovou dietu drží ve...