vegetariánství
28.06. 2019 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Zatímco vegetariánství, pokud je založené na pestrém jídelníčku, je považováno pro běžnou populaci za zdravý výživový směr s nepochybnými zdravotními benefity, toto nemusí vždy platit ve vrcholovém...
20.04. 2019 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Vegetariánství, veganství.
Výživové směry, které vylučují příjem masa – a vzbuzují mnoho otázek... Většina lidí míní, že jsou zdravé, někteří je považují za potenciálně pro zdraví nebezpečné,...
07.12. 2010 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Je obecně známo, že vysoký příjem masa (zejména červeného) v naší stravě je spojen s řadou zdravotních rizik počínaje nemocemi srdce a cév (v důsledku vysokého příjmu nasycených mastných kyselin a...
27.10. 2010 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Pojem vegetariánství je široce používán u stravy, která zcela nebo částečně vylučuje živočišné potraviny.
Vegetariáni se dále rozdělují na:
semivegetariány, kteří odmítají červené maso, ale jedí...
26.10. 2010 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Ano, opravdu existuje, ale tento vztah je jiný, než si většina z nás představuje. Není to tak, že by lidé v důsledku vegetariánství byli inteligentnější.
Vztah je právě opačný. Lidé s vyšším IQ se...
25.10. 2010 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Podle nedávné studie indických lékařů je celoživotní vegetariánství spojeno s o 30% nižším rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku ve srovnání s lidmi, kteří běžně jedí maso.
Studie byla...