Vegetariánská dieta chrání před rozvojem rakoviny tlustého střeva

Podle nedávné studie indických lékařů je celoživotní vegetariánství spojeno s o 30% nižším rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku ve srovnání s lidmi, kteří běžně jedí maso.

Studie byla provedena na 10000 pacientech, z nichž více než 2000 bylo vegetariány (hinduističtí vegetariáni striktně odmítají maso včetně ryb, nejedí ani vejce, neodmítají však mléko, ani mléčné výrobky). Lékaři přišli i s dalším velmi zajímavým názorem, a to že k ochraně před rozvojem rakoviny tlustého střeva je zapotřebí být vegetariánem prakticky od narození. Pokud někdo přehodnotí své dietní návyky na vegetariánské například ve 30 letech, ochranu proti riziku tohoto typu rakoviny nezíská.

Vegetariánská dieta má i další ohromné výhody, zejména s ohledem na prevenci obezity, kardiovaskulárních nemocí a cukrovky a výsledky indických lékařů jen podtrhují význam vyloučení nasycených tuků z potravy na zdraví člověka.
Za zmínku stojí, že autoři této práce se domnívají, že za ochranu před nádorovými nemocemi u indických vegetariánu by mohl být zodpovědný česnek (viz články o biologických účincích česneku) nebo koření curcumin (biologické účinky této velmi zajímavé látky budou zpracovány v některém z příštích článků).
Více podrobností v článku: Vegetariánská dieta chrání před rozvojem rakoviny tlustého střeva
publikováno: 25.10.2010   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD