Stopové prvky – Jód

photo-1553174799-ba4321392231

Jód

Význam jódu:

Jód je důležitý v lidském těle zejména pro tvorbu hormonů štítné žlázy.

 

Zdroje jódu:

Zdrojem jódu je půda a mořská voda. Odtud se pak jód dostává do potravinového cyklu. Nalézáme ho zejména v mořských živočiších a řasách, v mléce a mléčných výrobcích, v mase, cereáliích, vejcích a jodidované soli. Půda v České republice je chudá na jód, předpokládá se, že zhruba třetina populace u nás má deficit jódu.

 

Příznaky nedostatku jódu:

Příznaky nedostatku jódu souvisí s doprovodným nedostatkem thyroidálních hormonů. Je to zejména struma štítné žlázy s možnou sníženou funkcí, při klinicky manifestním nedostatku hormonů štítné žlázy poruchy metabolismu živin, nadváhy, vysoké hladiny cholesterolu v krvi, poruchy srdečního rytmu a mnoho dalších. Mohou to být i poruchy mentálních funkcí, obzvláště nebezpečné v prenatálním a novorozeneckém období.

 

Toxické účinky jódu:

U zdravých jedinců je poměrně vysoká tolerance k příjmu jódu, za potenciálně toxický se považuje příjem vyšší než 1 mg/den. Většina toxických účinků se manifestuje přes nadměrnou produkci hormonů štítné žlázy s vystupňováním metabolismu.

Při podezření na nedostatek i nadbytek jódu provádíme vyšetřování hormonů štítné žlázy.

 

Doporučené denní dávky jódu:

50-260 ug/den v závislosti na věku.