Vitamin B1

Vitamin B1, neboli thiamin (známý také pod názvy vitamin F nebo aneurin) patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, jehož hlavní funkcí je podíl na metabolismu sacharidů a funkci buněk nervového systému a srdečního svalu. Vitamin B1 se vstřebává ze zažívacího traktu v horní části tenkého střeva dvěmi procesy, aktivním a pasivním. Aktivní proces vstřebávání vitaminu B1 je potlačován alkoholem, proto také alkoholici mívají často nedostatek tohoto vitaminu (hypovitaminózu). Příznaky nedostatku vitaminu B1 mohou vést k zánětu nervů (polyneuritidě) s postižením končetinových nervů, ale i k poruchám senzorických a motorických funkcí. Toto onemocnění se také označuje jako nemoc beri-beri, které může mít i tzv. vlhkou formu s poruchami srdečních funkcí a otoky dolních končetin a rozvratem vnitřního prostředí. S takovým těžkým průběhem se v našich zemích prakticky nesetkáváme, k částečnému deficitu vitaminu B1 a s mírněji vyjádřeným příznaky však může docházet u alkoholiků (viz výše), nemocných s chudokrevností (anémiemi), s cukrovkou, s poruchami štítné žlázy, nebo dialýzovaných pacientů. Zdrojem vitaminu B1 jsou pivovarské kvasnice, otruby, játra, ovesné vločky, neloupaná rýže, vlašské ořechy, pohanka, chřest, černý chléb, pšeničné klíčky, brambory nebo fazole. Vitaminem B1 bývají obohaceny (fortifikovány) obilninové a pekařské výrobky. Doporučené denní dávky thiaminu jsou uvedeny na stránce Doporučené denní dávky vitaminů.

publikováno: 10.01.2009   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD