Anabolické prohormony

pexels-photo-287227

Jako prohormony označujeme látky hormonální povahy, které slouží jako tzv. prekurzory (výchozí látky), z kterých posléze vzniká finální účinný hormon.

V případě anabolických prohormonů se jedná o zejména dehydroepiandrosteron známý pod zkratkou DHEA a dále androstendion a norandrostendion.

Je zajímavé, že v roce 1994 vešel v USA v platnost zákon o dietních suplementech, který klasifikoval anabolické prohormony jako látky přirozeného původu a umožnil jejich zařazení mezi potravinové doplňky, které je možné prodávat v lékárnách bez lékařského předpisu (a to navzdory faktu, že již v roce 1990 začal v USA platit zákon zakazující anabolické steroidy). Této situace přirozeně využily farmaceutické firmy, které zahájily masivní kampaň zdůrazňující potenciálně anabolické účinky těchto látek.
Ačkoli anabolické účinky těchto látek nejsou tak jednoznačné jako u vlastních anabolických hormonů, je pro člověka jejich užívání za účelem zvyšování fyzické výkonnosti jednoznačně škodlivé a v současnosti již také ve vrcholovém sportu zakázané (alespoň Mezinárodním olympijským výborem).

Dehydroepiandrosteron

DHEA byl identifikován jako prekurzor testosteronu již v roce 1934.

Do roku 1985 byl v USA volně v prodeji, poté jej americké úřady zakázaly, ale již v roce 1994 byl znovu povolen zákonem o dietních doplňcích (podobně jako v případě dalších anabolických prohormonů androstendionu a androstendiolu). DHEA by měl zvyšovat nejen hladiny testosteronu, ale také koncentrace hormonu IGF-1 (inzulínu podobný růstový faktor 1, který je také zneužíván pro své domnělé anabolické účinky). Krom toho má mít DHEA také stimulační účinky na receptory v centrálním nervovém systému.

Má omlazující účinky?

DHEA má zajímavé přezdívky. Říká se mu superhormon, nebo také Svatý grál, a to pro své údajné omlazující účinky a účinky zvyšující sexuální sílu a potenci. DHEA se vyskytuje v těle v nejvyšších koncentrací ze všech steroidních hormonů, nejvyšších hladin dosahuje okolo 18. až 25. roku. Poté jeho koncentrace v organismu postupně klesají a v 75 letech jsou zhruba na jedné pětině hodnot z mládí. Z tohoto faktu vycházejí výše uvedené spekulace o jeho omlazujících účincích.

DHEA se vyskytuje v organismu volný a ve vazbě na sulfát (DHEA-S). Kupodivu existuje jen velmi málo odborných dat, které by prokazovaly anabolické účinky. Výsledky dostupných studií vyznívají spíše negativně, suplementace DHEA nevedla ke zvýšení hladin testosteronu a i údaje o nárůstu svalové hmoty jsou dosti rozporuplné.

Neznámé vedlejší účinky

Nicméně DHEA by mohl účinkovat i jako látka působící proti obezitě a je možné, že určité metabolické a anabolické účinky ještě budou prokázány. Přesto je tento hormon lékařskými autoritami označován, zejména pro svůj volný prodej v USA, jako ¨neregulovaná látka s nejasnou bezpečností¨. Lidé jej užívají v dávkách 5 mg denně, ale jsou i tací, kteří užívají až 2 g denně a lékaři očekávají objevení velké pohromy v blízké budoucnosti v podobě závažných nežádoucích účinků tohoto hormonu.

I přesto, že je ve Spojených státech volně v prodeji, je DHEA zakázán Mezinárodním olympijským výborem.

Navazující článek: Androstendion a androstendiol