Běžecké lyžování

photo-1518784095177-ef1da6313126

Běžecké lyžování je bohužel také zatíženo dopingovými skandály.

Posuďte sami:

  • Rok 1997, Ljubov Jegorová, diskvalifikována po vítězném závodě na 5 km na mistrovství světa v norském Trondheimu pro pozitivní nález na stimulační látku bromantan.
  • Rok 2001, a šest finských hvězd včetně jmen jako Jari Isometsa, Myka Myllyla, Janne Immonen či slavný Harri Kirvesniemi bylo na světovém šampionátu pozitivně testováno na HES (hydroxyethyl starch, derivát škrobu používaný pro zvýšení objemu krevní plasmy).
  • Rok 2002, olympiáda v Salt Lake City. Ještě na hrách diskvalifikováni dva rakouští běžci (Marc Mayer a Achim Walcher) a pro krevní doping. Současně byl také z her diskvalifikován trenér rakouských běžců Walter Mayer). Je zajímavé, že při šťáře v hotelu byl nalezen i tranfúzní set na jméno Michaela Botvinova, naturalizovaného Rakušana, který na této olympiádě získal stříbrnou medaili. A jako by slavné EPO (erytropoeitin) nestačilo, objevuje se na scéně nový preparát darbopoetin. Pozitivně testovány jsou Rusky Olga Danilova a Larissa Lazutina a také slavný ¨Španěl¨ Johann Mühleg. Tito tři závodníci přitom získali na Olympijských hrách a světových šampionátech celkem 38 medailí!
  • Rok 2003, v časopise Clinical Journal of Sport Medicine se objevuje neuvěřitelný článek kanadských lékařů, kteří vyšetřili rok před olympiádou v Salt Lake City a 10 dnů před již zmíněném světovým šampionátem v Lahti plošně krev všech závodníků účastnících se tohoto mistrovství světa. Ačkoli se původně jednalo o akci plně podpořenou Mezinárodní lyžařskou federací FIS, po shlédnutí prvních pilotních výsledků, z kterých vyplývalo, že doping v běžeckém lyžování je zřejmě masového charakteru, FIS z projektu vycouvala a výsledky nemohly být brány za oficiální.Co se tedy vlastně tedy zjistilo? 50% medailistů z tohoto šampionátu mělo abnormální hladiny hemoglobinu v krvi, stejné abnormality byly zjištěny u jedné třetiny závodníků v první desítce celkové klasifikace. Není asi divné, že podobně patologické hodnoty měly jen 3% závodníků na 41. až 50. místě.
  • Rok 2005, dvojnásobná olympijská vítězka (2010, 2014) Justyna Kowalczyková suspendována na dva roky pro nález kortikoidu dexametazonu.
  • Rok 2016, norská hvězda Tereza Johaugová pozitivně testovaná na anabolický steroid clostebol.
  • Rok 2017, ruští běžci Alexandr Legkov, Maxim Vyležghanin, Jegenij Belov, Alexej Petuchov, Jevgenije Šapovalová a Julia Ivanová diskvalifikování z nadcházejících Olympijských her 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu pro účast ve státem řízeném dopingovém programu.