Jaká je skutečně úloha cukrů ve sportovní výživě a jak cukry ovlivńují sportovní výkonnost?
Sportovní výživa je velkým tématem nejen pro vrcholové, ale i pro výkonnostní sportovce. V době současné informační exploze nacházíme desítky různých zaručených stravovacích plánů slibujících maximalizaci sportovní výkonnosti.
Mnohé z nich však nejsou založeny na poznání, nýbrž na módních trendech i na komerčních tlacích. Proto jsou stále tak populární vysokobílkovinné a nízkosacharidové dietní plány jak pro silové, tak i pro vytrvalostní sportovní disciplíny, ačkoli autority v oblasti sportovní výživy hovoří prakticky jednohlasně. Tito nutriční specialisté vycházejí ze základního faktu, že hlavním zdrojem energie pro svalovou práci jsou sacharidy (cukry). Tudíž za správný a adekvátní sportovní jídelníček považujeme jídelníček založený na vysokém obsahu sacharidů.
Cukry tedy patří neodmyslitelně do sportovního jídelníčku a praktiky se bez nich nelze ve vrcholovém sportu obejít.
O tom a mnohém dalším se dočtete v prosincovém čísle časopisu NordicMag (celý článek v pdf formátu najdete také na našem webu v sekci Média).