Doping ve fitness centrech

photo-1534438327276-14e5300c3a48

Používání dopingových látek dávno přesáhlo rozměr vrcholového sportu.

Existují jednoznačná data poukazující na to, že významné procento (2,5-11 % dotázaných studentů – chlapců, ale i dívek) středoškolských a vysokoškolských sportujících studentů užívá anabolika, eventuálně jiné zakázané prostředky. Tyto studie pocházejí z USA, Kanady, Anglie, ale i ze Švédska, což naznačuje, že se jedná o problém opravdu široce rozšířený, ovšem Českou republiku nevyjímající. V roce 2004 byl proveden průzkum i v českých fitness centrech investigativními novináři jednoho českého lifestylového časopisu. Dotazováni byli mladí lidé ve věku od 15 do 25 let a celá čtvrtina (!) uvedla, že má zkušenost s anabolickými steroidy. Podobné výsledky přinesly i následné německé studie.

Je veřejným tajemstvím, že kulturistika je vedle profesionální cyklistiky dalším sportem, v kterém prakticky nelze v současnosti bez dopingu na vrcholné úrovni uspět. Za vše hovoří například statistika dopingových přestupků českých kulturistů při oficiálních sportovních soutěžích za období 1993-2001: 74 pozitivních výsledků z 237 provedených testů – tedy téměř třetina! Ovšem mnohem větším problémem se jeví infiltrace dopingových látek i do výkonnostního a rekreačního sportu.

Znepokojující je jistě dostupnost dopingových látek, zejména steroidních anabolik, které lze relativně lehce získat v e.shopech na internetu. Neuvěřitelná jsou zde také diskusní fóra demonstrující, jak mnoho lidí tyto látky zneužívá…