THG a aféra společnosti BALCO

doping_ve_sportu_15

Na případu hormonu tetrahydrogestrinonu známého pod zkratkou THG a vyvinutého americkou společností BALCO (zkratka z anglického Bay Area Laboratory Co-Operative) je možné demonstrovat, v jak obtížné situaci se nachází systém antidopingové kontroly.

Podezřelá laboratoř BALCO

Společnost BALCO byla společností poskytující laboratorní analýzy krve a moče na zakázku společností vyrábějící dietní doplňky. Již dlouhou dobu před odhalením skandálu s THG byla tato společnost podezřelá z výroby zakázaných prostředků pro sportovce. Nicméně federální americké úřady nebyly schopny nalézt žádné důkazy. Zvrat přinesl až balíček obsahující použitou injekční stříkačku od anonymního odesílatele, který byl federálním úřadům odeslán se vzkazem, že se jedná o zakázaný produkt společnosti BALCO (teprve později vyšlo najevo, že balíček odeslal Trevor Graham, trenér dopingových hříšníků Justina Gatlina, držitele světového rekordu na 100 m, nebo čtyřstovkaře Antonia Pettigrewa).

Nové látky

V laboratořích v Los Angeles byly provedeny analýzy zbytků látky nalezené v injekční stříkačce) za pomocí nejmodernějších technik (chromatografické metody s hmotnostní detekcí, NMR spektroskopie, apod.). Vědci byli schopni dokonce přinést důkaz, že neznámá látka má schopnost se vázat na tzv. androgenní receptory, přes které účinkuje pohlavní hormon testosteron. Poté se rozběl celý skandál v plné šíři. Prvním prominentním sportovcem usvědčeným z užívání THG (mezi atlety známého pod názvem ¨The Clear¨, tedy ¨Čistý¨, protože nebyl prostě do té doby zjistitelný) byl britský sprinter Dwain Chambers – dostal dvouletý zákaz závodění a doživotní zákaz účasti na Olympijských hrách.

Případ Barry Bonds

Další případy následovaly – slavný americký basebalista Barry Bonds (viz také článek: Americký baseball) nebo sprinterka Marion Jones. Vina byla prokázána zakladateli společnosti BALCO Victoru Contovi, trenérovi Barry Bondse Gregu Andersenovi, či atletickému trenérovi Remi Korchemnymu. Dále bylo prokázáno, že hormon THG vyvinul chemik ze státu Illinois Patrick Arnold, který tímto hormonem zásoboval společnost BALCO v letech 2000-2003. Bylo také zjištěno, že Arnold ve velkém nakupoval suroviny v Číně. Patrick Arnold je navíc člověk, který uvedl na americký trh anabolický prohormon androstendion (viz článek o anabolických prohormonech).

Případ hormonu THG názorně ukazuje, jak jsou antidopingová opatření nedokonalá. Nebýt anonymní zásilky vzorku THG do antidopingových laboratoří, nebyl by tento hormon pravděpodobně ještě dnes odhalitelný a my bychom obdivovali skvělé atletické výkony atletů ¨nasypaných¨ THG.

Navazující článek: Americký baseball