Jak ovlivňuje příprava jídla jeho výslednou kvalitu?

Toto je velmi významná otázka. Každý asi ví, že smažená jídla jsou obecně nezdravější v porovnání s jinými způsoby přípravy, a to zejména pro vysoký obsah tuků, kterým se jídlo takto ¨obohacuje¨. Málo se ovšem ví, že během smažení a grilování dochází k vzestupu teplot až na 400 stupňů C, při kterých dochází k tvorbě množství kancerogenních látek. Také pokud grilujeme jídlo, dochází spalováním dřeva k tvorbě ohromného množství polycyklických aromatických uhlovodíků, které jsou také velmi kancerogenní, a které se dostávají do takto upravované potravy. Specifický problém představuje tzv. "industriální vaření", tedy vaření ve stáncích rychlého občerstvení. Je dobře známo, že se zde používají přepalované tuky, tuky nezdravé obsahující kvanta škodlivých tzv. trans nasycených mastných kyselin. Také je známo, že hranolky zde nabízené, ale stejně také i další produkty těchto rychlých restaurací obsahují velká množství akrylamidů, které jsou oficiálními odbornými autoritami klasifikovány jako pravděpodobně kancerogenní. Inu, vyplatí se dávat si pozor na to, co jíme.

publikováno: 20.07.2008   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD