Brambory nebývají uváděny jako příliš zdravé potraviny, může za to fakt, že mají relativně vysoký glykemický index, a dále pak také skutečnost, že jsou konzumovány velmi často ve smažené úpravě, ve fomě hranolků, kroket, nebo smažených čipsů.
Nicméně nejnovější studie ukazují, že brambory, pokud jsou správně upraveny, mohou být pro naše srdce i prospěšné. Tak alespoň hovoří výsledky lékařů z americké Pensylvánie, kteří zjistili, že konzumace 12-16 malých brambor denně po dobu jednoho měsíce snižuje krevní tlak zhruba o 4%, což je přibližně stejný efekt, jaký má na snižování krevního tlaku pravidelná konzumace ovesných vloček.
Brambory, které zkoumaní jedinci konzumovali, byly vařené. Jejich přípravou tedy nedošlo k žádnému zvýšení kalorické hodnoty, jak tomu bývá u smažení nebo pokud se brambory podávají zapečené se sýrem, nebo přelité smetanou.
Kromě toho, že jsou brambory bohaté na komplexní sacharidy (škroby), obsahují i celou řadu antioxidantů – tím se také vysvětluje jejich možný účinek na snižování krevního tlaku. Proto také je tolik důležitá příprava brambor, při běžném vaření nedochází k degradaci těchto tělu prospěšných látek, zatímco při smažení ano. Nejvíce těchto látek je přitom ve slupce, proto by brambory měly být konzumovány pokud možno ve slupce. Kromě tohoto faktu by za prospěšným účinkem brambor na snižování krevního tlaku mohl být i vysoký obsah draslíku v bramborách.
Zdroj: Konference Americké chemické společnosti, Denver, srpen 2011