Snídat nebo nesnídat?

V této otázce mají odborníci vcelku jasno, vynechávat snídani se nevyplácí. Lidé, kteří snídani vynechávají (v angličtině se jim říká ¨breakfast skippers¨), mají paradoxně vyšší tělesnou hmotnost a přirozeně i vyšší výskyt komplikací plynoucích z nadváhy. Lidé vynechávají snídani nejčastěji proto, že si myslí, že tím sníží celkový příjem kalorií, což ovšem není v drtivé většině případů pravda a celkový příjem energie dohánějí tito lidé v poledne a večer. Navíc taková nepravidelnost v příjmu potravy je nezdravá i z dalších pohledů, narušuje se přirozená hormonální regulace a mnoho dalších pochodů – i proto je doporučováno jíst pětkrát denně a samozřejmě snídat. Nejnovější důkazy potvrzující tato tvrzení přinesly závěry lékařů z Washingtonovy univerzity v St. Louis v USA, kteří sledovali více než 1300 náctiletých matek po stránce příjmu stravy a jejich stavu výživy. Dívky, které snídaly pravidelně, byly obecně zdravější, měly nižší tělesnou hmotnost, konzumovaly obecně méně nezdravých jídel a slazených nápojů a naopak jedly mnohem více ovoce, zeleniny a cereálií. Není jistě nutné připomínat, že to, jak jíme doma, se promítá i do stravovacích návyků dětí, a i proto je důležité jít jim správným příkladem. Nejsou to samozřejmě jen snídaně, jedná se o obecné doporučení. Pokud například s dětmi jezdíme pravidelně do McDonald´s, nelze se divit, že konzumace těchto pro zdraví přímo škodlivých potravin tolik narůstá, ruku v ruce se vzestupem výskytu nadváhy v populaci. Zdroj: odborný časopis Journal of the American Dietetic Association, únor 2011

publikováno: 11.02.2011   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD