Ovoce a zelenina v prevenci nádorových onemocnění

Nikdo asi nepochybuje, že ovoce a zelenina je zdravá, neboť obsahuje spousty zdraví prospěšných látek. Zlepšuje například imunitní odpověď organismu, snižuje krevní cholesterol a hladiny cukru. Málo se však ví, že působí velmi účinně proti vzniku nádorových onemocnění. Uvádí se, že lidé, kteří mají nízký příjem ovoce a zeleniny mají až dvakrát vyšší riziko rakoviny ve srovnání s těmi, kteří jedí ovoce a zeleninu pravidelně. Samozřejmě některé nádory jsou na příjem ovoce a zeleniny méně citlivé, ale dokonce i riziko rakoviny plic lze u kuřáků snížit o 20-30% zvýšeným dietním příjmem ovoce a zeleniny [1]. V jedné odborné práci bylo analyzováno více než 200 studií zkoumajících možné účinky ovoce a zeleniny v prevenci nádorových onemocnění. Bylo skutečně prokázáno, že příjem ovoce a zeleniny chrání před rakovinou dutiny ústní, hltanu, jícnu, žaludku, tlustého střeva, slinivky břišní, ale i plic a dělohy [2].
Mezi účinné, potenciálně protinádorové látky obsažené v ovoci a zelenině patří vitamin A a C, kyselina listová, chlorofyl, vláknina, flavonoidy, lykopen, selen, fytosteroly a mnohé další. Také proto je v současnostmi všemi odbornými autoritami doporučováno 5 porcí ovoce a zeleniny denně (tj. kusů ovoce nebo zeleniny, brambory se nepočítají).

publikováno: 20.10.2007   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD