Zelenina a nádorová onemocnění

photo-1584615467033-75627d04dffe

Prokazatelné protinádorové účinky má zelenina z čeledi Cruciferae (Brassicacea), do které patří brokolice, květák, nebo zelí. Tyto druhy obsahují mimo jiné látku zvanou sulforafan se zjevnými protinádorovými účinky, které byly prokázány v celé řadě experimentálních studií. Pro medicínu jsou ale vždy nejdůležitější výsledky klinických, nejlépe epidemiologických studií. Ty byly s tímto druhem zeleniny skutečně provedeny. Například studie z Číny prokázala o 50% nižší riziko rakoviny prsu u žen s vysokým příjmem tohoto druhu zeleniny ve srovnání se ženami, které tuto zeleninu ve svém jídelníčku prakticky neměly (1). V jiných studií byl pozorován stejný ochranný účinek pro riziko tzv. non-Hodgkinských lymfomů (nádorových onemocnění lymfatické tkáně) (2), močového měchýře (3), prostaty (4) a plic (5). Ve všech těchto studiích došlo ke snížení rizika uvedených nádorových onemocnění o 30 až 50%. Sulforafan však není samozřejmě jedinou protinádorově účinnou látkou, mezi další s těmito účinky patří i flavonoidy, polyfenoly, kyselina listová, chlorofyl, antioxidačně působící vitaminy, curcumin, nebo třeba lykopen bohatě obsažený například v rajčatech.