Stravování v restauracích vede k obezitě

Nechce se tomu příliš věřit, ale časté stravování v restauracích (včetně restaurací rychlého občerstvení) vede opravdu k vyšším rizikům rozvoje nadváhy a obezity. Je to dáno zejména velikostí porcí, které jsou v restauracích obecně větší, než jsou velikosti doma připravovaných jídel. Podle jedné studie je množství kalorií v hlavních jídlech nabízených v dnešních restauracích až o 100% vyšší, než je doporučovaný energetický obsah. Také je známo, že množství kalorií v jídlech podávaných v restauracích je dramaticky vyšší, než tomu bývalo před 20 lety. Časté stravování v restauracích představuje problém zejména pro pracující, kteří nemají možnost závodního stravování a jedí buďto ve zmíněných restauracích nebo u stánků s rychlým občerstvením. Tato strava je většinou příliš kalorická a v případě rychlého občerstvení je skladba živin většinou naprosto nevhodná. Bylo také prokázáno, že pokud člověk konzumuje 1x týdně jídlo z restaurací rychlého občerstvení, jeho váha je v průměru zhruba o 1 kilogram vyšší, než pokud se zde nestravuje vůbec.

publikováno: 10.04.2011   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD