Výživa a nádorová onemocnění

V sérii článků, které jsem pro nejbližší dobu připravil, bych se chtěl věnovat vztahu mezi našimi stravovacími a dietními návyky a možným rizikem či naopak prevencí nádorových onemocnění. Všechny články najdete postupně v rubrice ¨Výživa a zdraví¨
 Nádorová onemocnění jsou po kardiovaskulárních chorobách (nemoci srdce a cév) druhou nejčastější příčinou úmrtí v České republice a obecně v celém západním světě. Tento fakt je obecně znám, málokdo však ví, že 30-40%, tedy velmi významná část těchto, případů nádorových onemocnění, je ovlivnitelná změnou životního stylu a dietními opatřeními. U některých konkrétních nádorů je to dokonce ještě více, tvrdí se, že při správném životním stylu a zdravé výživě by bylo možné snížit výskyt rakoviny prsu, tlustého střeva a prostaty až o 60-70% a rakoviny plic téměř o polovinu.
V následujících článcích se budu věnovat jednotlivým faktorům týkajících se našeho životního stylu, které významně ovlivňují riziko vzniku a rozvoje nádorových onemocnění. Jedná se zejména o dietní příjem:
  • kalorií, nadváhu a obezitu
  • jednoduchých cukrů a potravin s vysokým glykemickým indexem
  • vlákniny
  • červeného masa
  • omega 3 mastných kyselin
  • ovoce a zeleniny, se speciálním zaměřením na některé typy zeleniny, jako je například česnek, rajčata, brokolice a jiné, o kterých se ví, že brání nádorovému bujení.
  • stopových prvků, vitaminů a antioxidantů, jako je například selen, vitamin B12, kyselina listová, vitamin D
  • probiotik, tedy dietních baktérií, které pozitivně ovlivňují složení bakteriální flóry v našem zažívacím traktu
  • alkoholu
  • kouření
 Navazující článek:
publikováno: 01.02.2012   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD