Souvisí příjem mléka s nádorovými onemocněními?

Kupodivu ano, opravdu souvisí. Podotýkám, že se hovoří o mléku kravském, nikoli o mléku mateřském, sójovém, či o jiných druzích mléka. Dostupné studie celkem jednoznačně prokazují ochranný vliv pití mléka na riziko rakoviny konečníku a tlustého střeva. Podle rozsáhlé analýzy provedené na více než půl miliónu lidí má skupina s nejvyšším příjmem mléka o zhruba 22% nižší riziko vzniku rakoviny konečníku a tlustého střeva v porovnání s lidmi s nejnižším příjmem mléka. Podobně vyznívá i vztah mezi příjmem mléka a rakovinou močového měchýře. Důvodem je nejpravděpodobněji vysoký obsah kalcia (vápníku), které ovlivňuje metabolismus buněk mnoha způsoby, navíc váže mastné kyseliny v zažívacím traktu a brání jim v jejich škodlivém působení na výstelku střeva. Aby to nebylo tak jednoduché, příjem mléka a mléčných výrobků je spojen se zvýšením rizika vzniku rakoviny prostaty, pravděpodobně přes ovlivnění metabolismu vitaminu D. Takže jako téměř vše v přírodě má i příjem mléka a mléčných výrobků dvě stránky mince.

publikováno: 20.08.2011   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD