Zelený čaj chrání před rakovinou plic

photo-1559145831-a9a145078702

Zelený čaj chrání před rakovinou plic, a to dokonce i u kuřáků. Takto alespoň hovoří závěry vědců z Taiwanu.

Konzumace alespoň jednoho šálku zeleného čaje snižuje u nekuřáků více než pětkrát riziko karcinomu plic. U kuřáků je tato asociace dokonce mnohem vyšší, konzumace jednoho šálku zeleného čaje vede k téměř 13 krát nižšímu riziku tohoto zhoubného a obávaného nádorového onemocnění. Větší prospěch z konzumace zeleného čaje měli přirozeně lidé, kteří pili zelený čaj dlouhodobě.

Mechanismus protinádorového účinku zeleného čaje spočívá pravděpodobně v jeho antioxidačních vlastnostech, složky zeleného čaje však ovlivňují i důležité nitrobuněčné signalizační dráhy, které se uplatňují v rozvoji nádorových onemocnění. V případě rakoviny plic se uvažuje o vlivu zeleného čaje na tzv. insulinu podobnému růstovému faktoru (IGF, insulin-like growth factor).

Ačkoli studii označují lékaři pouze jako pilotní a zdráhají se doporučit pití zeleného čaje jako zaručený prostředek k ochraně před rozvojem rakoviny plic, nikdo určitě nepochybí, začne-li zelený čaj pít. Zelený čaj je totiž obecně považován za zdraví prospěšný nejen ve vztahu k nádorovým chorobám, ale k nemocem kardiovaskulárním.

Zdroj: konference odborných společností American Association for Cancer Research a International Association for the Study of Lung Cancer, leden 2010