Pití čaje zabraňuje mozkovým mrtvicím

photo-1523906630133-f6934a1ab2b9

Šálek čaje ráno, v poledne a večer opravdu výrazně snižuje riziko mozkové mrtvice. Alespoň to tvrdí obří studie z americké Kalifornie provedená na více než 195000 jedincích.

Alespoň tři šálky čaje, černého nebo zeleného snižuje toto riziko o celých 21%. Toto snížení rizika je stejně velké, jako například snížení rizika mozkových mrtvic při zvýšené fyzické aktivitě.

Tato data jsou i v souladu s výsledky zvířecích studií, kde byl také prokázán prospěšný účinek extraktů z čaje. Mechanismus účinku čaje na prevenci mozkových mrtvic zůstává neznámý, nicméně je prokázáno, že zelený čaj zlepšuje krevní tlak a podporuje tvorbu oxidu dusnatého důležitého pro správnou funkci cév. Čaj navíc obsahuje aminokyselinu theatin, která v mozku může ovlivňovat metabolismus škodlivě působící kyseliny glutamové.

Pití čaje má mnoho výhod, čaj je levný, a není ani kaloricky bohatý, což je v naší společnosti holdující sladkým limonádám nebo pivu také výrazné plus.
Spolu s omezením kouření a účinnou léčbou vysokého krevního tlaku a cukrovky tak existují i další režimová opatření, která mohou snížit riziko mozkových mrtvicí.

Zdroj: Arab L et al. Green and Black Tea Consumption and Risk of Stroke: A Meta-Analysis. Stroke 2009.