Čaj a nemoci srdce a cév

photo-1536998003793-b13c28fae74b

Vzhledem k uvedeným faktům o vysokém obsahu biologicky aktivních látek v čaji není překvapením, že účinky požívání čaje byly a jsou intenzivně zkoumány mnoha výzkumnými týmy.

Ochranné účinky pití čaje byly pozorovány na mnoha zvířecích modelech aterosklerózy (kornatění tepen). Opět, jak již bylo uvedeno několikrát, tyto účinky se týkaly zejména čaje zeleného. Hlavní příčinou ochranného účinku čaje účinek bylo potlačení tzv. oxidace krevních tuků, proto se také někdy hovoří o antioxidačních účincích čaje [1].

Samozřejmě pro medicínu a pro případná lékařská doporučení jsou nejdůležitější výsledky epidemiologických studií provedených přímo na člověku, jinými slovy studie, ve kterých se zkoumá účinek pití čaje na onemocnění srdce a cév. Těchto studií byla provedena celá řada a vyplývá z nich, že určité ochranné účinky má i čaj černý [2].

Pití jednoho šálku čaje denně snižuje podle této studie riziko vzniku srdečního infarktu (infarktu myokardu) téměř na polovinu, při pití čtyř šálků denně až na pouhých 30%! Zajímavé však je, že pokud se pije čaj s mlékem, jak je velmi obvyklé například v Anglii, ochranný účinek čaje na nemoci srdce a cév se ztrácí [3]. Důvodem tohoto překvapivého zjištění by mohl být údajně nepříznivý vliv mléčného cukru laktózy [4].

Dalším důkazem ochranného účinku čaje na srdce a cévy jsou tzv. intervenční studie, kdy pacientům se známým onemocněním srdce se podává čaj jako lék (spolu s ostatními standardními léky) a účinek se porovnává s se skupinou, která čaj nepije. Výsledky těchto studií ukazují, že po této ¨léčbě¨ se významně upravují rizikové faktory (krevní tuky, stav cév, apod.) pro nemoci srdce a tím se snižuje riziko progrese onemocnění [5]

Nejlépe prozkoumaným a zřejmě také neúčinnějším čajem se zdá být čínský zelený čaj Lung Chen (čaj dračí studny) [5], který lze sehnat i u nás v některých čajovnách.