Snižuje čokoláda opravdu riziko srdečních nemocí?

Konzumace čokolády byla již v minulosti spojována s nižším rizikem vzniku nemocí srdce a cév. Podle nejnovějších studií britských lékařů z university v Cambridge provedených na více než 114000 lidí je však pravidelná konzumace čokolády spojena se snížením rizika nemocí srdce a cév až o 37%, rizika vzniku cukrovky o 31%, rizika vzniku mozkové mrtvice o 29%. Srovnávány byly přitom skupiny lidí, kteří jedli čokoládu alespoň jedenkrát týdně ve srovnání s těmi, kteří ji jedli méně často.

Není ovšem jasné, jaké množství působí nejúčinněji, stejně tak jako nní jasné, jaká čokoláda je nejvhodnějěí (ačkoli se míní, že tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa bude nejzdravější).

Pro možné prospěšné účinky čokolády hovoří řada faktů. Čokoláda obsahuje bioaktivní flavonoidy s antioxidačními a protizánětlivými účinky, tyto látky působí i proti srážení krve, zlepšují účinnost inzulinu či činnost cév.

Každý by však měl být velmi opatrný, čokoláda je svým obsahem tuků a cukrů velmi kaloricky vydatná, a nekontrolovaná konzumace čokolády (spolu s častými doprovodnými nezdravými stravovacími návyky) může mít efekt práve opačný – vede ke zvyšování tělesné hmotnosti, k rozvoji nadváhy a obezity. Proto by měla být konzumace čokolády součástí promyšleného jídelníčku sestaveného na základě principů vyvážené diety – jen takto se ochranný účinek čokolády může uplatnit.


Zdroj: odborný časopis British Medical Journal, srpen 2011.

publikováno: 01.12.2011   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD