Pití kávy je spojeno s nižším rizikem mozkových mrtvic

Podle nejnovějších poznatků lékařů je pití kávy spojeno opravdu s nižším rizikem mozkových mrtvic. Konzumace pouhého jednoho šálku kávy vede ke snížení rizika mozkové mrtvice o celých 30%. Na druhou stranu vyšší žádný další příznivý efekt nemělo. Takto alespoň vyzněly výsledky 12-leté studie anglických lékařů provedené na více než 22000 jedincích o průměrném věku 59 let. Při zahájení studie neměl nikdo z nich onemocnění srdce a cév, ani žádné nádorové onemocnění.
Pomocí sofistikovaných statistických metod bylo zjištěno, že ochranný účinek pití kávy na riziko mozkových mrtvic  nebyl ovlivněn kouřením, sociálním statutem, pitím čaje, krevním tlakem, cukrovkou nebo hladinou cholesterolu v krvi.
Muži z pití kávy profitovali více než ženy, pokles rizika mozkových mrtvic u žen byl o celých 38%, zatímco u žen pouze o 16%.
Důvodů, proč by měla káva chránit před mozkovými mrtvicemi je celá řada a zahrnují zlepšení účinnosti inzulínu, ovlivnění krevní srážlivosti a funkce cév, kofein má také antioxidační účinky.
Tato studie tak představuje další důkaz, že pití kávy může máít opravdu i prospěšné účinky.
Zdroj:
Li Y, et al. Coffee consumption and risk of stroke in men and women: the European Prospective Investigation into Cancer-Norfolk prospective population study. Konference American Stroke Association 2010
publikováno: 26.05.2012   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD