Opravdu zneužívalo až 5000 sportovců doping na OH v Sydney?

photo-1506973035872-a4ec16b8e8d9

Nechvalně známý lékař Victor Conte se rozhodl otevřít Pandořinu skřínku. Podle něj je doping v olympijských disciplínách rozšířený „jako mor“. „Na OH v Sydney užívalo zakázané prostředky kolem 5000 sportovců“, tvrdil zakladatel a bývalý šéf kontroverzní americké laboratoře BALCO.

Conte si za šíření zakázaných látek a praní špinavých peněz odseděl čtyři měsíce ve vězení. K jeho prominentním zákazníkům patřili američtí sprinteři a usvědčení dopingoví hříšníci Tim Montgomery a Marion Jonesová. Z jeho dílny rovněž pochází syntetický steroid THG známý pod krycím označením „the Clear“.

Pokud by se Conte rozhodl skutečně promluvit, dočkáli bychom se nejspíš mnoha šokujících odhalení. Podle svých vyjádření byl ochoten poskytnout speciální informace o bývalých i současných špičkových olympionicích, trenérech a dodavatelích, kteří byli zapleteni do dopingových afér po celém světě, stejně tak jako o metodách, jak snadno se dají obejít dopingové testy. Jak sám dodává muž, který byl ústřední postavou jednoho z největších dopingových skandálů v dějinách světového sportu: „Je to ironií osudu, že právě moje chyby z minulosti mě kvalifikují k odhalování dopingových hříšníků“.
Tyto informace proběhly médii již před mnoha lety, nicméně veřejnost se žádných převratných přiznání či odhalení nedočkala. Stejně tak výrok o masivním dopování na Olympijských hrách v Sydney je téměř jistě jen velkou smyšlenkou…