Dopoval Michael Phelps na olympiádě v Pekingu?

pexels-photo-1415810

Přesně s tímto závěrem přišel redaktor odborného časopisu The Doping Journal, a popravdě řečeno má pravdu, alespoň podle litery pravidel Světové antidopingové agentury. Na stranu druhou je to alespoň podle zdravého rozumu závěr zcela absurdní.

O co tedy jde? Michael Phelps (nejen on, ale i někteří další medailisté z olympijského bazénu v Pekingu) totiž ještě těsně před začátkem svých olympijských závodů poslouchal hudbu. Většině asi uniká hlavní pointa, ale je vědecky prokázáno, že poslech hudby před sportovním výkonem:

  1. zlepšuje okysličování tkání zvýšením saturace hemoglobinu kyslíkem,
  2. zvyšuje fyzickou výkonnost i snížením spotřeby kyslíku těsně před sportovním výkonem v důsledku relaxačních a obecně zklidňujících účinků

Je zajímavé, že Michael Phepls poslouchal hudbu ještě 1-2 minuty před startem svých závodů, dá se dosti dobře předpokládat, že si byl vědom tohoto účinku poslechu hudby. Efekt poslechu hudby je totiž krátkodobý a má-li se uplatnit, musí být sportovní výkon zahájen téměř okamžitě. Autor zmiňovaného článku se obrátil na několik vědců z Itálie, Francie a Švédska a všichni potvrdili, že poslech hudby opravdu mohl určitým způsobem pomoci Michaelu Phelpsovi stlačit rekordní časy.

Řeknete si, to je přece úplný nesmysl, nicméně americká štafeta vyhrála 4×100 m volný způsob před Maďary o pouhých 8 setin sekundy, a Michael Phelps porazil Maďara Laszlo Cseha na 200 m motýlek dokonce jen o 7 setin. Podotýkám, že maďarští plavci hudbu před závodem neposlouchali.

Co tedy říkají pravidla Světové antidopingové agentury? V kapitole ¨Zakázané metody¨, pod odstavcem ¨M1. Zvyšování přenosu kyslíku¨ se uvádí, že zakázán je:

  1. ¨Krevní doping včetně autologní, homologií nebo heterologní krve nebo produktů červených krvinek jakéhokoli původu.
  2. Umělé zvyšování, vychytávání, transportu nebo přenosu kyslíku, které zahrnuje, ale není omezeno na …¨ (následuje výčet možných zakázaných způsobů).

michael phelps

Bod číslo 2 se zjevně týká i účinku poslechu hudby těsně před sportovním výkonem.

Opět tedy opakuji, že je zcela absurdní, pokud chce někdo posuzovat poslech hudby za doping. Pouze to poukazuje na to, že vrcholový sport se dostal již zcela mimo realitu.