Jaké jsou možnosti prevence srdeční komoce?

photo-1523394643039-a2770cf4a2a0

Způsoby prevence vzniku srdeční komoce spočívají zejména v technologických úpravách míčků na baseball a softbal. Je známo, že čím tvrdší je jádro předmětu, tím vyšší je riziko srdeční komoce.

 

  • Předpokládá se, že použití měkčích materiálů pro tyto míčky by mohlo významně přispět k prevenci těchto fatálních poranění.
  • Další možností je vývoj spolehlivých ochranných vest používaných již nyní rutinně v baseballu, softbalu, lakrosu či ledním hokeji (u brankářů).
  • V neposlední řadě je to pak vybavení sportovišť, kde je vysoké riziko vzniku srdeční komoce automatickými srdečními defibrilátory, samozřejmě za předpokladu, že budou při těchto utkáních k dispozici správně vyškolení lidé k použití těchto defibrilátorů.

Využití defibrilátorů

Zní to pro nás trochu jako science fiction, nicméně v USA se zcela běžně setkáte s těmito resuscitačními přístroji na veřejných místech, jako jsou třeba letiště, ale i profesionální sportoviště. V této souvislosti je třeba dodat, že úspěšnost resuscitace pro komorovou fibrilaci po srdeční komoci prudce klesá s dobou od vzniku této srdeční arytmie. Pokud je použit srdeční defibrilátor do dvou minut od vzniku, je úspěšnost defibrilace až 90 %, po čtyřech minutách méně než 50 % a po šesti minutách pouze 25 %.

Je třeba však říci, že ani úspěšná defibrilace nemusí vést k zabránění úmrtí. Je znám případ 22-letého hráče lakrosu, u kterého došlo po úderu míčku do hrudníku k srdeční komoci s komorovou fibrilací. I když mu byla poskytnuta bezprostřední první pomoc se srdeční defibrilací během dvou minut od vzniku komorové fibrilace, nepodařilo se i přes úspěšnou elektrickou verzi komorové fibrilace obnovit krevní oběh a tento sportovec zemřel hodinu od vzniku poranění na jednotce intenzivní péče v blízké nemocnici.