Uděláte 40 kliků? Máte pak nízké riziko infarktu!

pexels-photo-1300526

Asi není pro nikoho překvapením, že pravidelná sportovní aktivita prodlužuje délku života. Koneckonců, doporučení k pravidelným fyzickým aktivitám je součástí kampaně Americké kardiologické společnosti (American Heart Association) nazvané ¨My Life Check—Life’s Simple 7¨ ke snížení výskytu nemocí srdce a cév, které jsou nejčastější příčinou úmrtí na celém světě. Mezi hlavních 7 faktorů ovlivňujících naše kardiovaskulární rizika patří kromě sportování kouření, krevní tlak, krevní cholesterol a krevní cukr, zdravá strava a nadváha. Je zajímavé, že většinu těchto faktorů (kromě kouření a zdravé stravy) zlepšuje pravidelná sportovní aktivita.

Dlouhou dobu se mínilo, že vysoce prospěšné jsou výlučně či převážně aerobní aktivity, dnes však již máme data, že i posilovací cvičení mají významný prospěšný vliv na prevenci nemocí srdce a cév. O tom koneckonců svědčí nejnovější klinická studie publikovaná v časopise JAMA Network Open vědeckým týmem vedeným lékaři z americké Harvardovy university. V této studii probíhající v letech 2000 až 2010 byl zkoumán vztah mezi fyzickou výkonností mužů, zaměstnanců požárních sborů státu Indiana, a jejich rizikem onemocnět infarktem myokardu.

Trochu překvapivě bylo zjištěno, že významným prediktorem nemocí srdce nebyla jen vytrvalostní výkonnost, ale i schopnost udělat více kliků. Ti, kteří neudělali ani 10 kliků, měli o 64% vyšší riziko infarktu myokardu, než ti, kteří udělali 11 a více kliků. Ti, kteří udělali kliků alespoň 41, měli toto riziko nižší dokonce 96%.

Na druhou stranu není jistě překvapením, že míra rizika kardiovaskulárních nemocí měla úzký vztah i k maximální aerobní kapacitě (VO2 max), kdy nejhůře na tom byli muži kapacitou pod 35 ml O2/kg váhy, zatímco jedinci s hodnotami nad 57 35 ml O2/kg váhy měli toto riziko o 70% nižší.

Kolikpak kliků uděláte Vy?

Zdroj: Association Between Push-up Exercise Capacity and Future Cardiovascular Events Among Active Adult Men.