Hypetrofická kardiomyopatie: Příběh basketbalisty Nicholase Knappa

photo-1519861531473-9200262188bf

U nás zcela neznámý basketbalista, jehož případ však dokumentuje záludnost vrozených srdečních vad, i právní aspekt celého problému diskvalifikace nemocných sportovců z vrcholového sportu.

 

Kolaps na palubovce

Nicholas Knapp byl středoškolský basketbalový talent, kterému bylo v jeho 17 letech přislíbeno sportovní stipendium na Northwestern University ve státe Illinois. Jenže, v září 1994 při přátelském utkání zkolaboval na palubovce. Byla mu poskytnuta okamžitá první lékařská pomoc včetně elektrické defibrilace a Knappa zachránili. Po následném detailním kardiologickém vyšetření bylo vysloveno podezření na hypertrofickou kardiomyopatii a byl mu implantován elektrický kardioverter/defibrilátor, který je v těchto případech lékem volby.

Získal stipendium

Univerzita se v jeho případě zachovala velmi čestně, Knapp opravdu stipendium získal, ačkoli mu lékaři na univerzitě nedovolili dále sportovat. Knapp však univerzitu zažaloval a oháněl se zákonem proti diskriminaci, uvedl, že je ochoten vzít všechna rizika na sebe a podepsat prohlášení, že sportuje na vlastní riziko. Právníci Knappa argumentovali, že vůbec není jisté, že se ještě někdy srdeční arytmie u jejich klienta objeví, a navíc že po implantaci kardioverteru žádné riziko prakticky neexistuje (což ovšem není pravda, existuje určité malé riziko selhání těchto přístrojů). Soud dal Knappovi a jeho právníkům zapravdu, ale univerzita se odvolala a odvolací soud rozhodl opačně, že tedy univerzita má právo ze zdravotních důvodů neumožnit sportovci účastnit se sportovních soutěží.

Potíže se vrátily

Knapp tedy musel přijmout toto rozhodnutí, ale dojednal si v roce 1997 kontrakt s jinou školou, které jeho zdravotní problémy nevadily. Během jednoho tréninku došlo u něj ne zcela překvapivě k rozvoji srdeční fibrilace, která byla naštěstí zvládnuta elektrickým výbojem z implantovaného kardioverteru. Sezónu 1997-1998 však již Knapp nedohrál.

Souboj právníků

Tento případ dokumentuje složitost právních vztahů ve spojitosti s diskvalifikací sportovců ze zdravotních důvodů. Protidiskriminační zákon využil například i hráč amerického fotbalu Mark Seay, kterému nechtěli umožnit hrát s jednou ledvinou, nebo profesionální golfista Casey Martin, kterému soud potvrdil, že smí na turnajích používat motorový vozík kvůli problémům s cévním zásobením dolních končetin.

Mohlo by Vás také zajímat: Hypertrofická kardiomyopatie: Příběh basketbalisty Reggie Lewise