Příčiny náhlého úmrtí ve sportu: Vrozené anomálie srdečních tepen

soccer-768685_1920

Vrozené anomálie věnčitých (koronárních tepen) jsou po kardiomyopatiích druhou nejčastější příčinou náhlého úmrtí sportovců. Záludné na tomto onemocnění je, že běžné 12-svodové EKG vyšetření je u těchto lidí velmi často v pořádku.

 

Na možnost vrozené anomálie srdečních tepen je nutné myslet u sportovců, kteří si stěžují na bolest na hrudi při námaze (jejíž příčinou však může být i předčasná ischemická choroba srdce, obzvláště u starších sportovců) a kolapsové stavy při námaze.

Případ Michala Meduny

Sportovní veřejnost má asi stále ještě v paměti případ fotbalisty Michala Meduny, který v ligovém utkání tureckého Maniasporu s Galatasaray Istanbul zkolaboval a musel posléze ukončit sportovní kariéru. V jeho případě se právě jednalo o vrozenou nemoc věnčité tepny, která anomálně prorůstala do srdečního svalu.

Je určitě zajímavé, že Michal Meduna se pravidelně podroboval lékařským prohlídkám, které byly vždy v pořádku. Současně je důležité říci, že podobné problémy se vyskytly i v jeho příbuzenstvu, což ukazuje na důležitost faktoru dědičnosti pro odhad rizika náhlého úmrtí ve sportu.