vláknina

V průmyslových zemích včetně České republiky je spotřeba vlákniny podstatně nižší, než kolik doporučují odborníci. Nízký příjem vlákniny Data z Velké Británie ukazují, že Britové jí zhruba 12 g...
Komplexní sacharidy neboli škroby či komplexní polysacharidy jsou molekuly tvořené mnoha cukernými jednotkami spojenými k sobě chemickými vazbami. Tento fakt je důvodem, proč tyto cukry jsou tráveny...
O tom, že vláknina by měla být nedílnou součástí naší stravy asi nikdo nepochybuje, ačkoli jen málokdo splňuje příjem doporučovaný odbornými lékařskými společnostmi. Ten je uváděn na zhruba 25 gramů...
Dietní vláknina je definována jako rostlinné polysacharidy (komplexní cukry), které není možné zpracovat enzymy trávicího traktu. Patří sem zejména celulóza, hemicelulóza, pectin, lignin, apod. Tyto...