Bílkoviny v naší stravě

Bílkoviny jsou třetí nezbytnou součástí naší stravy. Bílkoviny jsou složité látky složené z jednotlivých stavebních kamenů nazývaných aminokyseliny.

Bílkoviny jsou využívány v organismu zejména pro výstavbu a reparaci tkání a orgánů, jsou zcela nezbytné pro zdravý rozvoj, i když je lze také v nouzi využít jako zdroj energie (1 g bílkovin odpovídá zhruba 17 kJ energie).

Zdroje bílkovin

Nejvíce bílkovin nacházíme v mase, nicméně lze je získat i z cereálií, mléčných výrobků, ořechů, luštěnin či jiné zeleniny. Bílkoviny obsažené v mase a rybách poskytují všechny aminokyseliny, které člověk potřebuje, někdy se proto těmto bílkovinám říká kompletní bílkoviny.

Na druhou stranu rostlinné bílkoviny jsou bílkoviny ¨neúplné¨, protože žádná rostlina neobsahuje veškeré aminokyseliny, které člověk potřebuje. Nicméně i tak lze z vegetariánské diety získat všechny aminokyseliny za předpokladu, že vegetariánská strava je pestrá.

Kolik bílkovin bychom měli jíst?

Odborníci radí, že správný příjem bílkovin v naší stravě by měl být 0,75 g bílkovin na kg tělesné váhy (viz následující Tabulka), což odpovídá zhruba 15-20% celkové kalorického příjmu člověka.

Tabulka doporučeného příjmu bílkovin

Váha v kg

Minimální doporučený příjem bílkovin (g)

51

40

57

43

63

48

70

52

76

57

83

62

89

67

Z výše uvedeného je zřejmé, že není žádoucí, aby se pro získávání energie používaly bílkoviny. V tomto případě dochází ke ztrátám svalové hmoty, jak to vídáme u osob podvyživených, ale k této situaci, může docházet i u lidí držících drastické diety. Také nadměrný příjem bílkovin není zcela žádoucí, neboť bílkoviny mohou svými rozpadovými produkty zatěžovat ledviny a játra. Navíc vysoký příjem bílkovin ve formě masa je velmi často doprovázen současným vysokým příjmem nasycených tuků a cholesterolu.

publikováno: 04.09.2010   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD