Čaj i káva chrání před cukrovkou

O tom, že káva a čaj nejsou vůbec škodlivé, se hovoří již dlouhou dobu, známé jsou i předchozí práce, které dávaly do souvislosti příjem kávy a čaje s ochranou před rozvojem cukrovky.

Podle nejnovějších výzkumů tato souvislost zřejmě opravdu platí. Australští lékaři provedli detailní analýzu výsledků 18 dosud publikovaných studií, které dohromady zahrnovaly téměř půl miliónu zkoumaných jedinců, a zjistili, že ti, kteří pijí 3 až 4 šálky kávy denně mají o 25% nižší riziko vzniku cukrovky v porovnání s těmi, kteří pijí méně než dva šálky za den. Velmi podbné výsledky byly zjištěny i pro požívání čaje a kávy bez kofeinu (snížení rizika cukrovky o 20-30%).

Každý šálek kávy pravidelně konzumovaný každý den je podle této studie spojen se snížením rizika cukrovky 2. typu o 7%, výsledky byly stejné pro muže i pro ženy.

Je zřejmé, že za ochranné účinky není zodpovědný kofein, ale další biologicky účinné látky přítomné v kávě a čaji.

Je třeba ovšem poznamenat, že jen pití kávy nás nespasí před epidemií cukrovky. Mnohem významnější je hlídat si tělesnou hmotnost, jíst zdravě a mít dostatek pohybu. Je totiž známo, že snížení tělesné hmotnosti o 5 až 10% u lidí s nadváhou spolu s pravidelným pohybem alespoň 30 minut denně snižuje riziko cukrovky o 40 až 50%.


Zdroj: odborný časopis Archives of Internal Medicine, prosinec 2009

publikováno: 19.05.2012   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD