Daň z tuku nemusí být pouhou fikcí

Před časem jsem si s chutí přečetl na blogu Pavla Muchy článek nazvaný ¨Daň z tuku¨. Ačkoli byl napsaný jako úsměvné zamyšlení nad stavem našich tělesných schránek, ukazuje se, že daň z tuku se může vbrzku stát skutečně realitou. V dnešním čísle jednoho anglického odborného časopisu byla publikována velmi zajímavá studie. Na matematickém modelu predikovali britští vědci (evidentně inspirováni výše uvedeným článkem :-) dopad uvalení vyššího daňového zatížení na potraviny obsahující vysoký obsah nasycených tuků. Na základě svých výpočtů dospěli k závěrům, že toto opatření by ve Velké Británii snížilo ročně počet úmrtí na kardiovaskulární choroby o 3200 případů (1,7%). Tato myšlenka však není nijak nová, poprvé se objevila již v roce 1994. Vyšší daň na sladké limonády byla testována v některých státech USA a v Kanadě, některé evropské státy mají vyšší daně ze sladkostí a čokolád. Je jisté, že tato opatření mají svůj význam. V USA poprvé od občanské války dochází k poklesu očekávané délky života v důsledku nemocí sdružených s obezitou. Podobné ohrožení zaznamenali v USA před 40 lety v souvislosti s kouřením. V letech 1965 a 1969 zde přijali dva klíčové zákony omezující reklamu na cigarety, zvyšující zdanění cigaret a omezující kouření na veřejnosti. Výsledky na sebe nedaly dlouho čekat, spotřeba cigaret klesla na třetinu, zisky státu ze spotřební daně mohly být reinvestovány do zdravotních kampaní. Mnozí dnes proto bijí na poplach a volají po stejně přísných opatřeních na nezdravé potraviny. Domnívám se, že vzhledem k epidemickému šíření obezity na celém světě neminou podobná opatření v budoucnosti ani Českou republiku.

publikováno: 14.07.2007   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD