Dieta dle glykemického indexu

Ačkoli tento typ diety by mohl být zařazen do některé ze tří základních dietních skupin (tedy Diety s nízkým obsahem tuků, Diety s nízkým obsahem sacharidů, Vyvážené diety), je natolik specifická, že její popis rozebíráme raději v této skupině jiných diet.

Jak z názvu vyplývá, jedná se o dietu založenou na takzvaném glykemickém indexu potravin. Podle této diety je možno jíst veškeré potraviny v neomezeném množství, pokud však mají nízký glykemický index. Není tedy nutné omezovat příjem kalorií ani tuků.

Co vlastně je glykemický index potravin?

Glykemický index vyjadřuje rychlost, s jakou dojde k účinku požité potravy (sacharidů) na hladinu glukózy v krvi (to znamená, jak rychle jsou tyto sacharidy vstřebány ze zažívacího traktu, a jak rychle jsou metabolizovány na krevní glukózu).

Účinek potravin s vysokým glykemickým indexem

Potraviny obsahující sacharidy s vysokým glykemickým indexem jsou vstřebávány do krve rychle a vedou tedy k rychlému vzrůstu hladin glukózy v krvi. Organismus poté musí uvolnit do krve značné množství inzulínu, aby došlo k opětovnému snížení hladin glukózy. Podle zastánců této diety dojde účinkem inzulínu k přestřelení korigujícího účinku inzulínu a dochází k mírné hypoglykémii, která vede okamžitě k pocitu hladu. Navíc vysoké hladiny inzulínu v krvi vedou k horší metabolizaci tuků.

Účinek potravin s nízkým glykemickým indexem

Potraviny obsahující sacharidy s nízkým glykemickým indexem jsou odbourávány pomalu. To snižuje glykemickou odpověď a samozřejmě i nároky na produkci inzulínu. Tyto potraviny tak nevyvolávají posléze časný pocit hladu a pocit sytosti přetrvává déle.

Více v článku : Luštěniny a celozrnné potraviny podporují hubnutí.

Další charakteristiky diety dle GI

 

  • Glykemický index je užitečný pro rozdělení potravin, na ty které zasycují a na ty, po kterých je hned hlad.
  • Tato dieta však neobsahuje jen sacharidy. Tmavá čokoláda například obsahuje sacharidy (cukry), které budou vstřebávány pomalu. Je však velmi sporné, zdali konzumace takové poživatiny, která obsahuje značné množství tuků a kalorií, povede ke snížení tělesné hmotnosti.
  • Zastánci této diety uvádějí, že ¨příjem kalorií a tuků není pro zhubnutí důležitý¨. Toto tvrzení je samozřejmě nesmyslné a postrádající jakékoli vědecké opodstatnění.
  • Glykemický index platí vždy pro jednu potravinu. Například chléb a marmeláda mají jiný glykemický index, a proto je velmi obtížné tuto dietu důsledně dodržovat, neboť člověk normálně konzumuje kombinace různých potravin.
Do této skupiny diet patří například komerční dieta Nutri-Systems (www.nutrisystems.com), která by mohla být i řazena mezi diety s nízkým obsahem tuků (Diety s nízkým obsahem tuků).
  • Přečtěte si také rubriku: Diety

publikováno: 18.10.2010   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD