Konzumace kávy snižuje riziko rakoviny kůže

Konzumace kávy již zdaleka není považováno za škodlivý zlozvyk. Ačkoli dříve bylo pití kávy posuzováno jako stejně škodlivé s kouřením, dnes víme, že konzumace kávy má mnohé pro zdraví prospěšné účinky – chrání před rozvojem cukrovky, stejně tak jako před některými typy nádorových nemocí, například rakoviny jater.

Podle posledních výzkumů má konzumace kávy ochranné účinky i na prevenci rakoviny kůže. Ženy, které pijí více než tři šálky kávy denně, mají v porovnání s ženami, které kávu nepijí, o 20% nižší riziko nejčastějšího nádoru kůže, tzv. bazaliomu, známého také pod názvem bazocelulární karcinom (90% všech nádorů kůže představuje právě bazaliom). Nižší, ale stále stále významný ochranný účinek byly zaznamenán i u mužů.

Kupodivu káva bez kofeinu žádný účinek neměla, což ukazuje na pravděpodobný efekt kofeinu.

Je ovšem třeba poznamenat, že existují účinnější způsoby, jak se bránit rakovině kůže, zejména pak ochrana před prudkým slunečním zářením, či nechodit do solárních studií.

Výsledky výzkumu jsou poměrně přesvědčivé, neboť výzkum byl proveden na více než 110000 lidech ve studii nazvané Nurses' Health Study and Health Professionals Follow-Up Study, sledovaných po dobu 23 let. Přestože preventivní účinek pití kávy na riziko bazaliomu byl zjevný, pro další dva nádory kůže, skvamocelulární karcinom a melanom, souvislost s konzumací kávy zjištěna nebyla.

Vědci dále tvrdí, že významné je také, kdy je káva konzumována, neboť kofein pravděpodobně je schopen eliminovat buňky kůže poškozené ultrafialovým zářením. Pije-li tedy člověk kávu večer v zimě, ochranný účinek není zřejmě žádný, pije-li kávu na pláži, může být tento účinek značný.

V této souvislosti je třeba zmínit, že lékaři dokonce uvažují, zdali by se kofein neměl přidávat do opalovacích krémů.


Zdroj: konference AACR Frontiers in Cancer Prevention Research, Boston, říjen 2011.

publikováno: 29.11.2011   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD