Kurkumin, zázračná látka z kari koření

Po staletí je známo, že kari koření je zdravé. Stará ajurvédská indická, ale i tradiční čínská medicína od nepaměti využívá léčivých účinků rostliny, z které se kari koření připravuje. Jedná se o kurkumu (Curcuma longa), známou u nás také pod názvem Indický šafrán, Žlutý kořen, nebo Žlutý zázvor. V čínštině najdeme mnohem více názvů, a indický sanskrt popisuje dokonce mnoho desítek jmen pro tuto rostlinu.

 

Proč jsou kurkuma, potažmo kari koření tak zdravé?

Kurkuma obsahuje skupinu polyfenolických látek nazývaných kurkuminoidy. Nejznámější je zřejmě kurkumin (chemicky diferuloylmetan), kurkuma však obsahuje i demetoxykurkumin (kurkumin II), bisdemetoxykurkumin (kurkumin III) a také cyklokurkumin. Kurkuma se používá nejen jako zdroj koření, ale také jako pomocná látka pro dochucování sýrů či chleba.

Kurkumin byl poprvé isolován již v roce 1815 a intenzivně je zkoumán zejména v posledních 20 letech. Bylo skutečně prokázáno, že kurkumin působí doslova blahodárně na lidský organismus – prakticky jakákoli studie zaměřená na jakékoli lidské onemocnění byly schopná prokázat významné ochranné účinky kurkuminu. Je také třeba říci, že kurkumin je velmi bezpečnou látkou, i při konzumaci mnoha gramů každý den, nebyly popsány prakticky žádné nežádoucí účinky.

Co všechno tedy může kurkumin léčit?

Z odborné literatury vyplývá, že kurkumin je skutečně všelék. Existuje dnes již mnoho set studií, jak experimentálních (na buněčných kulturách i na zvířecích modelech), tak zejména klinických, které jednoznačně prokazují, že kurkumin působí léčivě proti většině civilizačních chorob, jejichž seznam je opravdu velmi dlouhý. Jedná se zejména:

  • o účinky protizánětlivé. Kurkumin příznivě ovlivňuje průběh revmatoidní artritidy, je například stejně účinný jako nesteroidní antirevmatikum fenylbutazon. Kurkumin ovšem působí i na nespecifické záněty střeva, jako jsou ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc, nebo proti zánětům oka. Zabraňuje také infekcím bakterií Helicobacter pylori, které jsou hlavní příčinou vředové choroby žaludku, ale hrají i roli v rozvoji rakoviny žaludku.
  • o účinky protinádorové. Kurkumin účinně ovlivňuje průběh rakoviny kůže (a to dokonce při lokálním podávání mastí obsahující kurkumin), rakoviny tlustého střeva, slinivky břišní nebo prostaty.
  • Kurkumin snižuje koncentrace krevních tuků, čímž působí proti ateroskleróze,
  • působí proti tvorbě žlučových kamenů,
  • má léčebné účinky na lupénku (psoriázu),
  • zlepšuje příznaky syndromu dráždivého tračníku,
  • zlepšuje mozkovou činnost, působí léčebně na Alzheimerovu nemoc.

Tyto účinky zdaleka nezahrnují všechny popsané léčebné vlastnosti, navíc v současnosti probíhá řada dalších klinických studií, jejichž výsledky teprve čekají na zveřejnění. Je však jisté, že účinky kurkuminu jsou mimořádné a určitě bychom měli přemýšlet o jeho co nejhojnějším zařazení do našeho jídelníčku.


 

Zdroj: Odborný časopis Biochemical Pharmacology, Goel et al. Curcumin as ¨Curecumin¨: From kitchen to clinic.

publikováno: 26.11.2015   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD