Kyselina listová

Kyselina listová, známá také pod názvy vitamin M nebo tetrahydrofolát, patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě (ačkoli její rozpustnost ve vodě není příliš vysoká). Živočichové nejsou schopni sami vytvářet kyselinu listovou, proto jsou odkázáni na její přívod potravou. Kyselina listová je důležitá pro správné fungování červených i bílých krvinek, účastní se na vytváření DNA (kyseliny deoxyribonukleové), čímž hraje klíčovou roli v  dělení, růstu a diferenciaci buněk.

Příznaky nedostatku kyseliny listové zahrnují chudokrevnost, malý počet krevních destiček v krvi (hovoříme o tzv. trombocytopenii), poruchy obnovování sliznic, které se mohou projevovat jako pálení sliznic, průjmy, vznik defektů na sliznicích. Dále jsou to příznaky neurologické a psychiatrické. Hladiny kyseliny listové klesají v těhotenství, přitom je známo, že dostatek kyseliny listové je nezbytný pro správný vývoj nervového systému plodu. Z tohoto důvodu v některých zemích přistoupili k fortifikaci některých potravin kyselinou listovou. Nízké hladiny kyseliny listové (podobně jako i jiných vitaminů) vídáme často u alkoholiků.

Zdrojem kyseliny listové ve stravě jsou listová zelenina, kvasnice, ořechy, játra, ledviny, pomeranče.

 Doporučené denní dávky vitaminů

publikováno: 28.02.2009   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD