Vitamin D

Do skupiny vitaminu D řadíme vitamin D3, neboli cholekalciferol a vitamin D2, neboli ergokalciferol. Vitamin D není skutečný vitamin. Zatímco vitamin D2 člověk přijímá potravou, je vitamin D3 vytvářen v kůži a dále aktivován v játrech a ledvinách člověka ze steroidního provitaminu 7-dehydrocholesterolu za vzniku tzv. kalcitriolu. Hlavní funkcí vitaminu D je resorpce vápníku (kalcia) z tenkého střeva, jeho hospodaření v organismu a účinek na kostní systém.

Příznaky nedostatku vitaminu D zahrnují poruchy kostního vývoje, deformity kostry, zubní kaz. Deficit vitaminu D je častý při nedostatku kalciferolu ve stravě v důsledku nevhodného životního stylu (výživa, málo slunečního záření, nejčastěji u seniorů), nebo porucha tvorby kalcitriolu při nemocech ledvin.

Zdrojem vitaminu D ve stravě jsou některé druhy ryb (makrela, tuňák, sleď), vaječné žloutky, mléko a máslo. Poměrně málo vitaminu D je ve vegetariánské stravě.

Doporučené denní dávky vitaminu D jsou uvedeny na stránce Doporučené denní dávky vitaminů

publikováno: 24.02.2009   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD